Folyo KaplamaMutfak Dolabı KaplamaYapışkanlı Folyo

Yapışkanlı Folyo ile Mutfak Dolabı Kaplama

Bugün sizlerle mutfak dolap kapaklarımızı yapışkanlı folyo ile  kaplayarak nasıl yeni görünümlere kavuşturacağız onu anlatmaya çalışacağız. Öncesinde fazla bir bilgiye sahip değilsek buradan mutfak dolabı kaplama folyosu nedir yazımızı okuyarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Mutfak dolabı kaplama folyoları ince bir yapıya sahip olduğundan kaplama işlemlerine başlamadan önce onu tanımakta fayda var yoksa kaplama işlemi sırasında işin içinden çıkılmaz bir durum yaşayabilir ve ürünü ziyan edebiliriz. Aşağıda adım adım mutfak dolabı nasıl kaplanır anlatmaya çalışacağız.

Kaplayacağımız mutfak dolap kapaklarımızın kaplamaya uygun olabilmesi için düz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olması gerekiyor. Belirgin desenleri, içe oymalı, dış yüzeyi desenli çıtalı gibi kapaklarda yapışkanlı folyo kaplandığı yerin şeklini aldığından maalesef güzel sonuçlar elde edilmiyor. Hadi gelin birlikte bu işlemleri sırasıyla nasıl yapacağız görelim.

Mutfak Dolabı Kaplama için Gerekli Malzemeler

Kaplama işlemlerine başlamadan önce aşağıda sırasıyla listelemiş olduğumuz  tüm malzeme ve ekipmanları elimizin altında bulundurursak kaplama işlemi yaparken hem malzeme eksikliği yaşamamış hem de kaplama işlemi devam ederken işimizi yarım bırakmamış oluruz. Mutfak dolap kapakları tek tek sökülerek kaplanan bir işlem olduğundan sizlere önerimiz tüm kapakları aynı günde kaplayıp bitirmektense günlere bölerek günde 2-3 kapak kaplayarak bu işlemleri bitirebilirsiniz.

  • Mutfak dolabı kaplama folyosu
  • Keçeli ragle ( Folyo uygulama aparatı)
  • Cetvel veya Metre
  • Kalem
  • Makas
  • Maket bıçağı (Falçata)
  • Kuru temizlik bezi
  • Toplu iğne (Hava kabarcığı olması durumunda)

Yapışkanlı Folyo Mutfak Dolabı Kaplama İşlemi

Mutfak dolabı kaplama işlemlerine başlarken öncelikle kaplama yapılacak tüm kapakların temiz olması gerekiyor. Kapak yüzeylerinde varsa toz, yağ, kir ve kalıntılardan arındırmalıyız. Bu işlem için hafif nemli bir bez yardımı ile mutfak dolabı kapaklarının yüzeyini toz ve kalıntı kalmayacak şekilde güzelce temizliyoruz. Kapak kaplama işlemlerini her bir kapağı tek tek söküp kapladıktan sonra tekrar yerine takıyoruz. Söktüğümüz kapağı kaplayıp işlemini bitirdikten sonra yerine takıp sonrasında diğer kapağa geçiyoruz ve bu işlemi tüm kapaklar bitene kadar tekrar ettiriyoruz.

Mutfak Dolabı Kapak Ölçü
Adım-1 Mutfak Dolabı Kapak Ölçü

Kaplayacağımız mutfak dolabı kapağının söktükten sonra yapışkanlı folyomuzu kapağa göre boyutlandırmak için en ve boy ölçülerini alıyoruz. Biz bu anlatımda düz kapak kaplama biraz daha kolay olduğundan çerçeveli kapak kaplama işleminden bahsedeceğiz. Folyomuzu hazırlarken kapağın her iki tarafından aldığımız ölçüden 5cm fazlalık vererek yapışkanlı folyomuzu kesiyoruz.

Kaplama İçin Folyomuzu Açıyoruz
Adım-2 Kaplama İçin Folyomuzu Açıyoruz

Yapışkanlı folyomuzu kapak ölçülerine göre pay vererek kesip hazırladıktan sonra kapağımızın üzerine koyup prova işlemini yapıyoruz. Daha sonra folyomuzun başından 5-10cm kadar açıyoruz.

Folyomuzu Kapağın Üzerine Yerleştiriyoruz
Adım-3 Folyomuzu Kapağın Üzerine Yerleştiriyoruz

Folyomuzu açtıktan sonra mutfak dolabı kapağımızın üzerine düz bir şekilde yerleştiriyoruz. Burada yerleştirme kısmına dikkatlice yapıyoruz çünkü herhangi bir yamuk yerleştirme sonucunda kaplama işlemi devam ederken aşağıda kaplanacak alanın açık kalmasına neden olabilir.

Mutfak Dolabı Folyo Kaplama
Adım-4 Mutfak Dolabı Folyo Kaplama

Yapışkanlı folyomuzu kapağımızın üzerine düz bir şekilde sabitledikten sonra folyomuzu kapağın üzerinde paralel ve gergin bir şekilde tutarak folyo kaplama işlemini yapıyoruz. Kaplama işlemi sırasında potluk veya hava kalması durumunda folyoyu hafifçe geri kaldırarak düzeltme işlemi yapabiliriz.

Mutfak Dolabı Kapak İç Kesim
Adım-5 Mutfak Dolabı Kapak İç Kesim

Kapağımızın iç kısmını kapladıktan sonra iç köşe kısımlarını maket bıçağı yardımı ile yukarı doğru keserek ikiye ayırıyoruz. Bu şekilde çerçeveli dolap kapağımızın iç kısmını kaplamış oluyoruz.

Adım-6 Mutfak Dolabı Kaplama
Adım-6 Mutfak Dolabı Kaplama İç Köşe

İç köşe kesim işlemini yaptıktan sonra folyo kaplama aparatımız sayesinde folyomuzu köşelere iyice yerleştiriyoruz. Baskı uygulayarak iyice yapışmasını sağlıyoruz.

Adım-7 Dolap Kaplama Folyo Kesim
Adım-7 Dolap Kaplama Folyo Kesim

Yapışkanlı folyomuzu köşelere iyice yapıştırdıktan sonra maket bıçağıyla yardımı ile düz bir şekilde kesim işlemimizi yapıyoruz. Kesim işlemi yaparken maket bıçağımızı düz bir şekilde değil yaklaşık olarak 30 derecelik bir açı ile tutarak devam ediyoruz.

Adım-8 Dolap Kaplama Köşe Isıtma
Adım-8 Dolap Kaplama Köşe Isıtma

Mutfak dolap kapağımızın iç kısmını kapladıktan sonra saç kurutma makinesi ile hafif ısı vererek özellikle köşe kısımların iyice yumuşayarak yerine kaynamasını sağlıyoruz. Bu işlemi yapmamızın önemi folyonun yumuşayarak özellikle iç kısımların yerlerine tam oturmasını sağlamaktır.

Adım-9 Mutfak Dolabı Çerçeve Kaplama
Adım-9 Mutfak Dolabı Çerçeve Kaplama

Mutfak dolap kapağımızın iç kısmını kapladıktan sonra sıra çerçeve kısımlarını kaplamaya geliyor. Yine çerçeve kısmını ölçerek yapışkanlı folyomuzu kaplayacağımız alana göre boyutlandırıyoruz. Boyutlandırma işlemini yaparken arkaya ve yanlara 5cm dönecek şekilde pay veriyoruz. Yapışkanlı folyomuzu çerçeve üzerine paylarını vererek düz bir şekilde yerleştiriyoruz.

Adım-10 Dolap Çerçeve Kaplama
Adım-10 Dolap Çerçeve Kaplama

Folyo kaplama aparatımız sayesinde folyomuzu çerçevemizin üzerine uyguluyoruz. Uygulama esnasında hava kabarcığı oluşması durumunda hafifçe kaldırıp tekrar düzeltebiliriz.

Adım-11 Mutfak Dolabı Kapak Köşe Kaplama
Adım-11 Mutfak Dolabı Kapak Köşe Kaplama
Adım-12 Mutfak Dolabı Kapak Köşe Kaplama-2
Adım-12 Mutfak Dolabı Kapak Köşe Kaplama-2
Adım-13 Kapak Köşe Kaplama-3
Adım-13 Kapak Köşe Kaplama-3

Mutfak dolap kapağımızın köşelerini 3 resimde gösterdiğimiz şekilde tıpkı bir defter kaplar gibi öncelikle maket bıçağı ile keserek kaplıyoruz. Çıkan fazlalıkları kesiyoruz ve üzerine bindirerek bitiş işlemini yapıyoruz.

Adım-14 Kapak İç Birleşimler
Adım-14 Kapak İç Birleşimler
Adım-15 İç Birleşimler Isıtma
Adım-15 İç Birleşimler Isıtma

Çerçeveler ile iç kısmın birleştiği alanları yine folyomuzu yumuşatmak için saç kurutma makinesi ile hafif ısıtarak birbirine kaynamasını sağlıyoruz. Bu işlem sayesinde folyo esneyerek daha iyi bir yapışma sağlanacaktır.

Adım-16 Kapak kulp Takma
Adım-16 Kapak kulp Takma
Adım-17 Kapak Kulp Takma-2
Adım-17 Kapak Kulp Takma-2

Son olarak daha önce kaplama işlemi için sökmüş olduğumuz kulp veya aksesuarları yerine takıyoruz. Yapışkanlı folyo yumuşak ve esnek bir malzeme olduğundan vida deliklerinden kolayca vidamız sayesinde delerek kulpu yerine bir tornavida yardımı ile vidalıyoruz.

Mutfak Dolabı Folyo Kaplama Öncesi
Mutfak Dolabı Folyo Kaplama Öncesi
Mutfak Dolabı Folyo Kaplama Sonrası
Mutfak Dolabı Folyo Kaplama Sonrası
Folyo Kaplama Sonrası-2
Folyo Kaplama Sonrası-2
Folyo Kaplama Sonrası-3
Folyo Kaplama Sonrası-3

Yapışkanlı Folyo ile Mutfak Dolabı Kaplamanın Avantajları

  • Bütçe dostu düşük maliyet.
  • Kolay uygulanabilirlik.
  • Yapısı sayesinde su ve deterjan ile kolay temizlik.
  • Yeni gerçekçi görünüm.
  • Kolay sökme ve eskiye dönebilme.

Bu yazımızda sizlere yapışkanlı folyo ile mutfak dolabı kaplamayı anlatmaya çalıştık. Folyo kaplama işleminin sadece dolap ile sınırlı kalmadığını daha farklı düz ve pürüzsüz tüm alanlarınızı yapışkanlı folyolar ile kaplayabileceğinizi bilmenizi isteriz. Yapışkanlı folyo modellerine ve çeşitlerine yapışkanlı folyo satış sitesinden ulaşabilirsiniz.

Mutfak Dolabı Folyo Kaplama, Mutfak Dolabı Yenileme, Dolap Kaplama Fiyatı, Dolap Kaplama Modelleri, Mutfak Dolabı Kaplama Folyosu, Beyaz Mat Kaplama Folyosu, Beyaz Parlak Kaplama Folyosu, Antrasit Gri Kaplama Folyosu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu